Експлуатація та ремонт обладнання харчових виробництв
СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 133 "ГАЛУЗЕВЕ МАШИНОБУДУВАННЯ"
ОПП «ЕКСПЛУАТАЦІЯ ТА РЕМОНТ ОБЛАДНАННЯ ХАРЧОВОГО ВИРОБНИЦТВА»
Термін навчання:
- на базі загальної середньої освіти (9 класів) - 3 роки 10 місяців;
- на базі повної загальної середньої освіти (11 класів) – 2роки 10 місяців;
- на базі ПТУ (здобутого раніше освітньо-кваліфікаційного рівня кваліфікованого робітника) – 1 рік 10 місяців.
Кваліфікація – Технік з експлуатації та ремонту устаткування
Випускники спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» спеціалізації «Експлуатація та ремонт обладнання харчового виробництва» отримують диплом фахового молодшого бакалавра, свідоцтво про повну загальну середню освіту та мають право продовжити навчання у закладах вищої освіти за скороченими термінами.
Коледж заснований у 1931. Назва коледжу на час створення – хіміко-механічний технікум при цукровому заводі. У тому ж році було створено відділення з підготовки спеціалістів цукрової галузі харчової промисловості за спеціальностями: техніки-механіки, теплотехніки і техніки-хіміки. Сьогодні спеціальність має назву 133 Галузеве машинобудування з ОПП Експлуатація та ремонт обладнання харчового виробництва.
За час існування навчального закладу підготовлено для галузі харчової промисловості країни більше 15 тис.; третина з них техніки з експлуатації та ремонту устаткування.
Великий внесок у покращення матеріальної бази, удосконалення методичної та виховної роботи при підготовці техніків з експлуатації та ремонту устаткування зробили в різні роки викладачі В. І. Баранцев, О.Є. Сатрапінський, О.М. Рудяченко, М.П. Мостовий, Г. М. Павленко, В.М. Польшин, Д.С. Підсан, М.І Яременко, В.О. Сатрапінський, Г.Ф.Герасимчук, О.О. Богдан, Л.М. Пузь, В.М Корнієнко, В.Д. Шкурка, С.Я Москаленко, С.А.Общий та багато інших.
На сучасному етапі теоретичну і практичну підготовку здобувачів освіти зі спеціальності «Галузеве машинобудування» забезпечує комісія механічних дисциплін спеціального циклу; циклова комісія соціально-гуманітарних дисциплін; циклова комісія природничо-математичних дисциплін.
До складу комісій входять досвідчені, висококваліфіковані інженери та педагоги: викладач-методист Корнієнко В.М – викладач методист, Стеценко С.М., – викладач вищої категорії, Общий С.А., Сватенко Ю.М., Воспітаннік В.О., Корнієнко В.В., Шкурка В.Д.,Москаленко С.Я., Кацька О.В.
Підготовка майбутніх фахівців зі спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» спеціалізації «Експлуатація та ремонт обладнання харчових виробництв» проводиться в спеціалізованих кабінетах і лабораторіях: «Будова та експлуатація» «Процеси і апарати», «Основи нарисної геометрії та інженерної графіки», «Технічна механіка», «Управління якістю, взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання» «Автоматизація», «Основи теплотехніки і гідравліки» «Матеріалознавство і ТКМ» «Охорона праці», «Курсового та дипломного проектування».
Для проведення практичних занять використовуються діючі цехи навчально-виробничих майстерень. Практичну підготовку проводять майстри виробничого навчання: Общий С.А., Сватенко Ю.М.
З метою підвищення фахового і професійного рівня викладачі беруть участь у майстер-класах, організованих ДУ «Науково-методичним центром вищої та фахової передвищої освіти». Про високий фаховий рівень викладачів свідчать перемоги студентів в обласних олімпіадах і конкурсах викладачів за результатами участі педагогічний «Оскар» відповідних років.
Здобувачі освіти, які обрали спеціальність «Галузеве машинобудування» є активними учасниками і призерами спортивних змагань на першість району, області, України; конкурсів художньої самодіяльності і професійних конкурсів, які проводяться.
|
|
|
Ястреба Олег | Свинаренко Олександр | Оніщенко Руслан |
На базі коледжу багато років проводиться конкурс професійної майстерні «Кращій токар».
Для здобуття професії вивчаються основні спеціальні дисципліни:
- Інженерна та комп’ютерна графіка;
- Електротехніка;
- Технологія галузі;
- Основи комп’ютерної техніки;
- Будова та експлуатація обладнання харчового виробництв»;
- Процеси та апарати;
- Ремонт, монтаж, наладка обладнання;
- Основи охорони праці та охорона праці в галузі;
- Економіка, організація і планування виробництва;
- Автоматизація виробничих процесів;
Під час здобуття професійних навичок здобувачі освіти велику кількість часу відводять практичному навчанню:
- Навчальна практика (слюсарна, токарна)
- Виробнича, технологічна та експлуатаційно-ремонтна практики;
- Переддипломна;
- Вирішення виробничо-ситуаційних завдань.
Продовження навчання за скороченими термінами у закладах вищої освіти:
- Полтавський державний аграрний університет;
- Національний університет харчових технологій;
- Національний університет біоресурсів і природокористування України.