Користувачі онлайн

Всього на сайті: 10
Гостей: 9
Користувачі: - відсутні
Роботи: Yandex Bot

20-ка відвідувачів: - відсутні

Погода


Годинник



Як гарно зветься – станція «Сула»

 (голосов: 0)
Автор: admin Дата: 13-09-2019, 12:07 Прочитано: 1188
Як гарно зветься - станція "Сула"! 

                                                                                                                                                                        Володимир Семенко

 

     Нещодавно виповнилось 200 років з дня народження Григорія Павловича Галагана, одного з представників заможного українського козацько-старшинського роду, який бере початок з Гната Галагана і закінчується 16-річним Павлом Галаганом. Саме цій даті було присвячено засідання клубу громадського діалогу в МБК №1 м. Заводське, куди були запрошені всі, хто цікавиться історією нашого краю.

Міський голова В. Сидоренко привітав всіх присутніх, розповів про неординарну постать Григорія Галагана та його внесок у розвиток Лохвицького краю. Далі присутні прослухали виступи Мащенко Л.О., Дроб’язко О.В. та Доброхліб Л.В., які підготували матеріали про рід Галаганів. Ми мали змогу насолодитись грою та співами ансамблю бандуристок «Червона калинонька» із с. Піски.

 

         Так хто ж такий Григорій Галаган?

Це один з найбільших меценатів свого часу, який дуже значну частину власного капіталу поклав на підтримку української етнографії, музики, художнього мистецтва, освіти, розвитку територій Полтавщини та Чернігівщини. Також він увійшов в історію як високоосвічена людина, громадський діяч і багатий поміщик.

         З прізвищем Галаганів пов’язують багато містики. Історія роду оповита таємницями та загадками. Нам розповіли про цього багатогранного, передового і щедрого чоловіка, який все життя спокутував гріх свого роду. Слова «прокляття роду» означають передбачення козаків, яких зрадив Гнат Галаган. У той час козак перейшов на бік Петра І і разом з його військом, прямо в церкві, вбив інших козаків. Розчарувавшись у Гнатові, чоловіки прокляли його рід на смерть до сьомого покоління. Вважається, що заклинання збулося, адже малий Павло Галаган і був тим самим сьомим у династії…

Після смерті сина Григорій Павлович разом з дружиною Катериною Василівною Кочубей створили у Києві академію, де навчалися діти незалежно від їх статків. Учні перебували в атмосфері, схожій на ту, що панувала вдома у Галаганів. Таким чином, батьки вшанували пам’ять Павлуся. Велику роль Г.Галаган відіграв і в будівництві залізничної лінії, яка проходить через Заводське, у той час її називали «Галочка», а нині – «Сула». Є легенда з певною долею містики, що розповідає про це будівництво (але це окрема історія).

         Г. Галаган був чудовим господарем. Мав величезний двоповерховий маєток з білої цегли, виготовленої на власному заводі, поряд була кругла клумба і невеличка капличка. Але найбільшою окрасою маєтку була дубова алея, на якій попарно росло 100 дубів.

Григорій Павлович робив усе, щоб підтримати життя простих людей у селі: виділив гроші для проведення залізниці саме через Піски, а не через повітову Лохвицю, побудував церкву. Він був прекрасним економістом. Основний дохід був від виробництва цукру.

Зараз останнім нащадком Ланздорфів-Галаганів є Андрій Сергійович Ігнатенко, що проживає в Росії, а нещодавно він приїздив у Піски.

         Для вшанування пам’яті Григорія Павловича Галагана і його внесок у створення станції  Сула (Галочка) 7 вересня 2019 року було відкрито меморіальну дошку.

Анна Кучерява,

 студентка другого курсу





Другие новости по теме:

  • «Місто над Сулою»
  • Місту над Сулою – 90 років
  • Окраса краю – рідне Заводське
  • Зустріч студентських лідерів
  • Студент року - 2018
  • Вшанування пам’яті героїв Шумейкового
  • ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ МІСТА ЗАВОДСЬКЕ
  • Міжнародний день грамотності
  • Інформаційна година Місто над Сулою
  • Зірковий випускний
  • /span

    Информация

    Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии в данной новости.

    _____________________

    Ваш профіль

    Логін:  
    Пароль:

    Реєстрація на сайті!
    Забули пароль?

    Контактна інформація

    37240,
    м. Заводське,
    Миргородський р-н, Полтавська обл.
    вул. Європейська,39
    e-mail: lmtkpdaa@ukr.net
    тел:(05356) 3-54-58,
    (05356)3-54-46,

    Опитування

    Партнери сайту

    Освітній портал